Nieuws en inzichten

9-10-2020

Op maandag 12 oktober 2020 vindt aan het begin van de Nationale Recycleweek de aftrap van de campagne “Heel Noord-Nederland Recyclet” plaats. De opbrengst van het ingezamelde elektronisch afval wordt die week geschonken aan twee goede doelen in Noord-Nederland: Lutje Geluk en Wensstichting Drenthe die kinderen en gezinnen een hart onder de riem steken. 15 gemeenten in Noord-Nederland nemen deel aan de campagne. 

23-9-2020
Producenten

Wij zoeken per direct een Consultant Europese Registratie voor 32-40 uur in de week. Wil jij helpen om ervoor te zorgen dat meer en meer elektrische apparaten worden gerecycled en wil je producenten van deze apparatuur adviseren en bijstaan in het voldoen aan de wetgevingen in Europa? Wil jij de huidige stabiele dienstverlening continueren en deze uitbreiden voor nieuwe producenten? Wil jij ons helpen om onze organisatie verder te laten groeien? Ben jij vernieuwend, praktisch en saamhorig (ver-prak-saam)? Reageer dan snel!

8-9-2020

Startups in Europa die wereldwijd de afvaluitdaging willen aanpakken met digitale oplossingen in de circulaire economie, recycling oplossingen of ideeën voor afvalpreventie kunnen vanaf vandaag een pitch insturen voor de Green Alley Award! Het doel van de award is om van de lineaire een circulaire economie te maken en om de afval- en recyclingindustrie om te vormen. Deze jaarlijkse Europese prijs werd in 2014 gecreëerd door o.a. Landbell Group (waaronder Weee Nederland-partner ERP).

3-9-2020

Om het scheiden van afval in de keuken makkelijker te maken, gaat onze partner Circulus-Berkel in opdracht van de gemeenten Apeldoorn en Epe keukenafvalbakjes uitdelen op markten. De bakjes bestaan voor 75 procent uit gerecycled plastic en voor 25 procent uit natuurvezels afkomstig van vezelhennep. Bij de productie van deze bakjes staan circulariteit, CO2-opslag en sociale duurzaamheid centraal. De circulaire keukenafvalbakjes worden geproduceerd door GreenInclusive. GreenInclusive ontwikkelde eerder al onze biobased boxen voor de inzameling van lampen.

3-9-2020

Ben je administrateur en verantwoordelijk voor de WEEE-registratie? Je kunt geld en tijd besparen. De WEEE-wetgeving (een afkorting van Waste of Electrical and Electronic Equipment) bestaat in Nederland sinds 2002. Werk je bij een producent of importeur van elektrische en / of elektronische apparaten dan zal de organisatie aan deze wetgeving moeten voldoen. In dit artikel gaan we in op de nut en noodzaak van deze verplichting, de handelingen die nodig zijn en we gaan in op de kosten. 

2-9-2020
Gemeentes

De komende weken lopen er weer veel 'Weee Nederland en partners' E-waste Races. Kinderen van verschillende basisscholen zamelen tijdens de E-Waste Race zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in en strijden om de hoofdprijs. Van 31 augustus tot en met 25 september zijn de races Aa en Hunze, Borger Odoorn, Het Hogeland en Groningen. Van 7 september tot en met 2 oktober Blink en Amsterdam. Van 14 september tot en met 9 oktober Noord Veluwe, Gooi en Vechtstreek en Deventer. Na de succesvolle digitale lessen van voor de zomer is fijn om nu weer 'live' les te geven en in te zamelen. 

13-8-2020

Van 7 t/m 13 september a.s. is het de Week Zonder Afval. Consumenten krijgen die week via sociale media elke dag een andere tip waarmee ze meer afval kunnen besparen. Initiatiefnemer Milieu Centraal roept zoveel mogelijk platforms, organisaties en bedrijven op om iets doen met de Week Zonder Afval, zodat heel Nederland weet wat zij kunnen doen om onze afvalberg te verkleinen. Het inzamelen en recyclen van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur speelt natuurlijk ook een rol bij het verkleinen van de afvalberg. 

30-7-2020

Er belanden nog spullen bij het restafval die daar niet thuishoren. Dit is te lezen in het rapport Samenstelling van het huishoudelijk restafval, sorteeranalyses 2019 van Rijkswaterstaat dat pas verscheen. Het is een monitoring van de inhoud van het restafval. In 2018 bedraagt het aandeel elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in het huishoudelijk restafval 1,3%. Verreweg de meeste apparaten worden dus op de juiste manier ingeleverd (bij milieustraten, de winkel waar een nieuw apparaat is gekocht etc), waardoor deze kunnen worden gerecycled.

20-7-2020

Er zijn wijzigingen in de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Deze aanpassingen gaan in op 1 oktober 2020 en komen bovenop de wijzigingen van 2016. In een nieuw artikel wordt een registratie- en rapportageplicht geïntroduceerd voor de export van tweedehands apparatuur. Exporteurs van gebruikte producten moeten vanaf 2021 gaan registreren waar ze deze apparaten naartoe brengen. Deze geëxporteerde gewichten worden vervolgens afgetrokken van het inzameldoel van 65%. Geëxporteerde producten kunnen immers niet meer worden ingezameld in Nederland. 

Weee Nederland biedt elektronicawinkels in heel Nederland een passende oplossing.
6-7-2020
Retailers

Weee Nederland biedt elektronicawinkels in heel Nederland een passende oplossing. Allereerst zorgen wij dat de ingezamelde apparaten efficiënt en op een passende manier worden afgevoerd en worden verwerkt. Wij registreren en rapporteren vervolgens digitaal en realtime. Retailers ontvangen daarnaast een passende vergoeding voor hun inspanningen. We nemen op verzoek ook de verpakkingen zoals piepschuim en folies mee. De inzameling met onze voertuigen is nagenoeg CO2 neutraal. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden, daarom maakten we over dit alles een korte film.