Algemeen
Wie en wat is Weee Nederland?
De meest gestelde vraag! Kort gezegd: Weee Nederland is een uitvoeringsorganisatie die werkt voor het producenten collectief Stichting OPEN. We organiseren de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten (AEEA, ofwel e-waste). Elektronicaproducenten- en importeurs hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektronische apparaten verantwoord in te laten zamelen en te laten recyclen. En daar komen wij in beeld: als uitvoerder nemen wij deze taak op ons. We werken in opdracht van Stichting OPEN samen met gemeenten, sorteercentra, vervoerders, recyclingbedrijven en andere partners om dit te bereiken.
Is Weee Nederland een overheidsorgaan?
Deze vraag staat met stip op 2. Het antwoord is: nee. Weee Nederland is een onderneming met een sluitende begroting. We zijn ook een Social Enterprise. Dat betekent dat we naast een gezonde bedrijfsvoering, ook veel aandacht hebben voor het sociale aspect binnen onze activiteiten.
Zijn de kosten vanuit de overheid vastgesteld?
Nee. De basis van de Nederlandse wetgeving is de Europese WEEE Richtlijn. In de regelgeving worden producenten/importeurs verantwoordelijk gesteld voor de financiering van e-waste. Deze kosten zijn niet vanuit de overheid vastgesteld. Stichting OPEN die in Nederland namens de producenten optreedt, stelt jaarlijks de tarieven voor producenten vast.
Wat is het onderscheidend vermogen van Weee Nederland?
Weee Nederland een andere aanpak: maatschappelijke belangen worden beter gediend. We activeren mensen lokaal en betrekken hen op die manier meer bij het inzamelen. Dit alles voor een scherpe prijs door een kleine, gefocuste en efficiënte organisatie.
Producenten / importeurs
Waar betaal ik als producent of importeur voor?
Wettelijk bent u als producent of importeur van elektrische en elektronische apparaten of lampen verplicht om te voldoen aan de eisen uit de WEEE-wetgeving. U bent in Nederland verplicht om zich aan te sluiten bij Stichting OPEN. Deze stichting registreert bij Stichting Nationaal (W)EEE register, ofwel het WEEE register. Namens u wordt via uitvoeringsorganisaties als Weee Nederland afgedankte elektronica ingezameld bij gemeenten, winkels en andere locaties. Dat is waar u voor betaalt. Maar u krijgt meer.
Wij maken de inzameling duurzamer. Onze focus ligt op meerwaarde creëren voor alle partijen: naast winst voor het milieu ook een sociale win-win. Bijvoorbeeld door samen met onze partnergemeenten werkgelegenheidsprojecten op te zetten bij het sorteren en verwerken van het ingezamelde materiaal. Weee Nederland werkt alleen met Weeelabex-gecertificeerde recyclingbedrijven, waarbij we de logistieke afstanden zo kort mogelijk houden. We zetten communicatietrajecten en -acties op met scholen en verenigingen. Hiermee zorgen we op een leuke, leerzame en vooral een effectieve manier voor bewustwording en inzameling. Naast het voortdurend verbeteren van onze huidige werkwijze, kijken we ook vooruit. Zo wordt er ook nagedacht hoe we het burgers zo makkelijk mogelijk kunnen maken om e-waste daadwerkelijk in te leveren.
Wat moet ik op administratief gebied doen?
Na het afsluiten van de overeenkomst met Stichting OPEN, rapporteert u per jaar in een online platform. Verder hoeft u hiervoor niets te doen.
Hoe weet ik of ik moet registeren of niet?
Wij hebben een handig overzicht gemaakt waarin u ziet of u wel of niet moet registeren in Nederland. Zet u apparaten in het buitenland op de markt of neemt u een verplichting van de buitenlandse retailer in dat land over? Bel ons dan voor advies. Wij kunnen de registratie in het buiteland ook voor u overnemen.
Vallen alle lampen onder de wetgeving?
Onder de wetgeving vallen: gasontladingslampen, TL-lampen met gasontlading, LED-lampen (draai of plug-in fitting), TL-lampen in LED-uitvoering, armaturen met LED of zonder lamp en armaturen met geïntegreerde gasontlading (professioneel). Gloei- en halogeenlampen vallen niet onder de wetgeving, omdat deze als ongevaarlijk worden beschouwd. Ook is de werking anders; het licht wordt opgewekt met een gloeidraad. Lampen zijn AEEA omdat deze of een schadelijk gas bevatten (gasontladingslamp) of elektronica (LED-lamp).
Hoe zit het met losse onderdelen bij lampen?
Een onderdeel van een lamp, zoals een LED-strip in een armatuur of een fitting, hoeft niet apart gerapporteerd te worden. Als een onderdeel in bijvoorbeeld een armatuur zit, dan moet het armatuur natuurlijk wel worden opgegeven door degene die het op de markt zet, dus degene die het aan de uiteindelijke consument verkoopt.
Als het armatuur los wordt geleverd van de lamp, dan moet de lamp nog extra worden gerapporteerd.
Om het extra ingewikkeld te maken, wordt er ook wel eens gesproken over componenten. Dit zijn elementen van onderdelen, zoals een condensator van een printplaat. Deze vallen niet onder de wetgeving.
Is er een overzicht van wanneer iets een apparaat is en wanneer een component?
Ja Rijkswaterstaat heeft samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een hulpmiddel gemaakt. Daarin staat ook wie de producenten verantwoordelijkheid heeft. In het kort kan je zeggen: is een elektrisch onderdeel eenvoudig te (de)monteren dan is het een apparaat. Anders een component. Soms is het afhankelijk van de verkoopwijze. Een printplaat is onderdeel van een te produceren PC door een fabrikant, hoeft niet te worden opgegeven. Een los verkochte printplaat is een apparaat. Toelichting nodig? Bel of mail ons gerust.
Wat zijn jullie tarieven?
De tarieven van Stichting OPEN worden jaarlijks vastgesteld. Deze zijn te vinden op de website: www.stichting-open.org.
Mag ik de kosten doorberekenen?
Doorberekenen mag alleen aan professionele klanten, niet aan consumenten. Dus voor professionele apparaten mag het, voor consumenten apparaten of dual use niet.
Hoe weet ik of mijn producenten professioneel of B2C zijn? Apparaten die specifiek zijn ontworpen voor bedrijven en waarvan het onwaarschijnlijk is dat zij worden gebruikt binnen particuliere huishoudens zijn professioneel.
Ik zet apparaten op de markt die zijn gerefurbished. Vallen deze onder de WEEE-wetgeving?
Bedrijven die apparatuur refurbishen en opnieuw op de markt zetten hebben ook een registratieplicht. Dit geldt als de apparatuur ofwel uit het buitenland wordt geïmporteerd, ofwel door de vorige gebruiker is afgedankt als afval. Is de apparatuur nooit afval geweest, maar als product door u overgenomen, dan is geen registratie nodig. De apparatuur is dan nog niet van de markt geweest.
Hoe gaat het rapporteren?
Het rapporteren via stichtin OPEN gaat erg gemakkelijk. U registreert jaarlijks bij ons het aantal stuks of kilo's dat u op de markt brengt in Nederland. Deze rapportage doet u jaarlijks via een internetapplicatie.
Hoe kan ik aansluiten?
Aansluiten bij Stichting OPEN gaat via de website: www.stichting-open.org.
Verzorgt Weee Nederland ook de inzameling en afvoer van producten voor mijn bedrijf?
Bent u een producent of importeur van elektrische apparaten? Of bent u als retailer bij ons aangesloten? Mail ons, dan regelen we dat de apparaten worden opgehaald. Voor retailers plaatsen wij inzamelbakken in winkels.
Hoe zit het met het doorgekruiste afvalbak symbool?
Op apparaten die onder de WEEE-richtlijn vallen, dient een symbool gezet te worden. Dat geeft aan dat de producten moeten worden ingezameld en op de juiste manier worden gerecycled. Dit symbool is een doorgekruiste verrijdbare afvalbak. Dit logo is terug te vinden in bijlage IX van de laatste versie van de EU Richtlijn (2012/19/EU).
De Richtlijn en de Nederlandse WEEE-wetgeving vereisen daarnaast dat duidelijk wordt gemaakt dat het product na 13 augustus 2005 op de markt is gezet. Deze datumaanduiding kan door de datum zelf op het product te zetten, of een zwarte balk te plaatsen onder het logo van het doorgekruiste afvalbakje. EN norm 50419 beschrijft dit logo met zwarte balk. Wij adviseren dan ook het doorgekruiste verrijdbare afvalbakje te gebruiken met een zwarte balk eronder.
Waar vind ik het WEEE-nummer?
Nederland kent geen specifiek WEEE-nummer. Indien u geregistreerd bent, staat uw bedrijf genoemd op de website van het nationaal WEEE-register.
Moet ik het WEEE-nummer op de factuur zetten naar Nederlandse klanten?
Nee. In het buitenland is dit soms wel het geval.
Hoe zit het ook alweer met de verwijderingsbijdrage?
Voor groot witgoed, zoals wasmachines is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft. Voor kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is er sinds 2011 geen verwijderingsbijdrage meer. Producenten betalen nu de kosten die binnen de prijs van het product wordt opgenomen. De verwijderingsbijdrage is dus geen overheidsbijdrage.
Vallen alle elektrische apparaten onder de regeling?
Niet alle, maar wel erg veel. In 2018 trad de open scope in de AEEA-regeling in werking. Dit bekent dat alle producten die een elektrisch of elektronisch element bevatten, vanaf toen als apparatuur worden aangemerkt. Voorbeelden van nieuwe producten zijn elektrische fietsen, consumenten armaturen, speelgoed met lampjes of kabels.
Wat is het WEEE Register?
Het Nationaal (W)EEE Register is aangewezen door de overheid om de taken in te richten die voortkomen uit de registratie- en rapportageplicht in de Regeling AEEA (WEEE-Richtlijn). De opdrachtgever van het register is de overheid. Bij het register registeren en rapporteren producenten van EEE en verwerkers van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (WEEE). Als u bent aangesloten bij Stichting OPEN dan hoeft u niets te doen: de registratie bij het register is automatisch.
Wat is eigenlijk het verschil tussen elektrisch en elektronisch?
Elektrisch houdt in dat het d.m.v. elektriciteit beweegt, licht of warmte geeft (gloeilampen, naai- of maaimachines of straalkachels), elektronisch betekent dat er schakelingen in zitten (transistors, chips) die van alles en nog wat regelen.
Wie moet registreren: producent of importeur?
Producentenverantwoordelijkheid heeft de natuurlijke persoon of rechtspersoon die voldoet aan de definitie in de Regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). Hierin staat het alsvolgt: een fabrikant gevestigd in Nederland die onder eigen merk in de handel brengt, een handelaar gevestigd in Nederland die onder zijn merk doorverkoopt, de importeur die in Nederland gevestigd is (om vast te stellen wie de importeur is kan naar het btw-tarief gekeken worden (nultarief)) of de buitenlandse onderneming die rechtstreeks aan eindgebruikers hier in Nederland verkoopt (business to business of aan particulieren, van binnen of van buiten de EU). Kort gezegd: de eerste die het elektrische apparaat in het betreffende land op de markt zet, is ook verantwoordelijk is voor registratie en rapportage ervan. Dus dit kan een producent of importeur/distributeur/groothandel zijn. In een aantal landen, zoals Nederland, staat specifiek beschreven wie er verantwoordelijk is, maar in veel landen (zoals Duitsland) ook niet. Daar moet men hierover onderling afspraken maken.
Bedrijven die apparatuur refurbishen en opnieuw op de markt zetten hebben ook een registratieplicht. Dit geldt als de apparatuur ofwel uit het buitenland wordt geïmporteerd, ofwel door de vorige gebruiker is afgedankt als afval. Is de apparatuur nooit afval geweest, maar als product door u overgenomen, dan is geen registratie nodig. De apparatuur is dan nog niet van de markt geweest.
Hoe laten we zien dat we voldoen aan de WEEE-wetgeving (en er dus voor zorgen dat onze apparaten op de juiste manier worden ingezameld en verwerkt)?
In Nederland bestaat er geen nationaal registratie nummer. Uw bedrijf wordt wel met naam genoemd op de website van het nationaal WEEE-register. Deze aanmelding gebeurt automatisch via Stichting OPEN.
Zegt de WEEE-wetgeving ook wat over de stoffen die in (onderdelen) van apparaten mogen worden gebruikt?
Nee, dat is de RoHS (restriction on the use of hazardous substances) wetgeving en CE-markering. RoHS verbiedt het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in producten. RoHS is een Europese Directive. Meer info staat hier: https://ec.europa.eu/
environment/waste/rohs_eee/index_en.htm